G-RZ80K2KM34

 

I forbindelse med en mineudlægningsoperation natten til den 15. februar 1945 nedstyrtede et "Halifax" fly i havet, antagelig Smålandsfarvandet. Alle ombord omkom.

James Ritchie, RAF 77 Sqdn. ilanddrev ved Karrebæksminde. Han blev begravet den 11. maj 1945 af sognepræst Johs. Lindeløv på Svinø Kirkegård. 

Kilde: Faldne Allierede Flyvere 1939-45, udarbejdet af Anders Bjørnvad, 1978

Som barn oplevede Sanny Hansen, at ligtoget med James Ritchie passerede Bankevejen på vej til Svinø Kirkegård. Hun fortæller nu 67 år efter således om oplevelsen:

”Det var så den her engelske flyver, som de kom med fra Næstved. I Køng Skole havde læreren sagt, at vi skulle stille op i begyndelsen af Bankevejen, for der kom de forbi. Vi havde blomster med og havde lavet flotte blomsterkors ligesom vi gjorde til de lokale folk, når de blev begravet. Vi var stillet op på begge sider af vejen, og så var de forsinkede, og så blev tiden jo lang, og drengene begyndte at slås, så blomsterne fløj til alle sider.

Pludselig er der en knort der råber: ”Nu kommer de oppe på Vester Egesborg Bakke!” Og så kan det ellers være, der kom gang i geledderne og fat i blomsterne og lagt dem igen og stillet op igen, så vi stod der, da de kørte forbi. Men jeg ved så ikke, hvordan blomsterne så ud på det tidspunkt – det kan jeg ikke huske. Men vi stod der med foldede hænder og bøjet hoved. Og så var der lavet blomsterkors."

På begravelsesbilledet ovenfor ses pastor Lindeløv fra ryggen. Nr. 2 fra højre for præsten er lærer Lauridsen. Det forklarer måske de uvorne unger på Bankevejen - læreren befandt sig nemlig på Svinø Kirkegård. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk